• 040 590 184
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Mošt, jabolčnik, tolkec, bunkovec?

Mošt, jabolčnik, tolkec, bunkovec?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Svež jabolčni sok, imenovan tudi sladek mošt, je takoj iz stiskalnice motne barve. Okus pa omamno svež. Različne študije dokazujejo, da imajo polifenoli z antioksidantivnim učinkovanjem in druge pomembne snovi v jabolčnem soku pozitivne ali celo zdravilne učinke na želodčno-črevesni trak. V knjigi Jabolčni sok, mošt, jabolčnik je zapisano, da se jabolčni sok ponaša še z mnogimi drugimi za zdravje pomembnimi lastnostmi, saj ima zelo malo kalorij, komajda kaj beljakovin ali maščob. Bogat je z vitamini in hranljivimi snovmi.

Mošt je popolnoma naraven in eden najstarejših kulturnih napitkov. Splošen opis, da je mošt prevret sok iz hrušk in jabolk, v nobenem primeru ni zadovoljiv. Mošt je mnogo več. Če je brez dodatkov, je popolnoma biološka pijača. Vsebnost alkohola je lahko od 5 do 8 volumenskih odstotkov, kar je odvisno od vsebnosti sladkorja v sadju, ki smo ga uporabili. Mošt vsebuje veliko vitamina C, pomembne minerale, kot sta kalij in magnezij. Ker so v moštu kot tudi v jabolčnem soku še droži, ki imajo dobrodejen učinek na želodčno-črevesni trakt, ima mesto med domačimi favoriti v družini alkoholnih pijač.

Jabolčni mošt, jabolčno vino - jabolčnik, äppewoi, cidre, cider, viez, scrumpy ali znan tudi pod kakšnim drugim imenom - ima dolgo zgodovino. Najdbe stisnjenega sadja pričajo, da so prevreto pijačo poznali že Germani. Kot so se širili nasadi jablan, najdemo tudi sledi o prisotnosti mošta vsepovsod po Evropi. Rimljani so umetnost kletarjenja tako vina kot sadja prek Alp prenesli v osrednjo Evropo. A jabolčno vino je razširjeno tudi v drugih delih Evrope. Na severu Španije, predvsem v provincah Baskije, radi pijejo sidro, to je iz jabolk narejena pijača, ki se prileže ob večerji. Tudi Francozi se ne branijo te pijače, ki jo poznamo pod imenom cidre, Angleži pa kot cider. Priprava in okus se močno razlikujeta od tradicionalne priprave mošta v južni Nemčiji. Francoski cidre (iz jabolk) in poire (iz hrušk) sta specialiteti, priljubljeni predvsem v severni Franciji. Značilnost tega soka je vretje v steklenici. Že med nalivanjem v kozarec lahko opazimo živahno penjenje, ki daje pijači značilen okus.

Cider, ki ga pijejo v Angliji, se močno razlikuje od domačega mošta ali jabolčnika. Zaradi dodanega sladkorja je vsebnost alkohola kar od 12 do 14 volumenskih odstotkov, zaradi česar ga lahko tudi dalj časa skladiščimo. Pred polnjenjem ga razredčimo z vodo in tako znižamo vsebnost alkohola. V nasprotju z regijami južne Nemčije ga skoraj v vsakem lokalu strežejo neposredno iz soda. Druga različica je scrumpy. To je cider, močan, moten, z veliko alkohola, znan v jugozahodni Angliji.


© 2023 Kmetija Klančnik. All Rights Reserved. Powered by XHorizont.com